Kesä on taas täällä ja niin ovat myös suomalaisten suosikkipuuhat, kuten grillaus, uinti ja mökkeily. Ennen kuin antaa itsensä vaipua täysin auvoisen lämmön huomaan, kannattaa lukea nämä kesän turvallisuusvinkit läpi, jotta kesän vietto sujuu leppoisissa merkeissä.

Nyt (g)rillataan, mutta turvallisesti

Kesän gourmet-hetket kruunaa ehdottomasti grillissä valmistettu ruoka, on se sitten pihviä, kalaa, sieniä, kesäkurpitsaa tai vaikka ananasta. Grilliä kesäkuntoon valmistellessa on kuitenkin hyvä muistaa tarkistaa grillin kunto ja puhdistustarve. Grillistä pitää puhdistaa karstat ja muu sinne kuulumaton materiaali ennen ensimmäistä sytytystä, ja grillin kunto on hyvä varmistaa, ettei se pilaa tunnelmaa hajoamalla heti, kun ensimmäiset herkut laitetaan kypsymään.

Grilli tulee sijoittaa turvallisesti tasaiselle alustalle ja niin, ettei sen läheisyydessä ole palavaa materiaalia, joka voi syttyä grillin kuumentuessa. Aina kannattaa myös pitää käden ulottuvilla jotain alkusammutukseen sopivaa, kuten sammutuspeite tai grillin kansi. Kun ruoka on kannettu pöytään, kannattaa varmistaa, että grilli jäähtyy turvallisesti. Sanomattakin on selvää, että lapset ja eläimet tulee pitää kaukana kuumasta grillistä.

Huolettoman mökkeilyn avain on terveen järjen käyttö

Kun kesällä lähdetään rentoutumaan mökille, kannattaa varsinkin ensimmäisellä mökkikerralla muistaa muutama turvallisuuden kannalta olennainen seikka. Jos tarkoituksena on esimerkiksi lämmittää sauna ja pulahtaa uimaan, tulee saunan kunto tarkistaa ennen ensimmäistä lämmitystä – onhan savupiippu ja kiuas kunnossa, kestävätkö lauteet? Milloin mökin hormit on viimeksi nuohottu? Ensimmäinen lämmitys kannattaa tehdä hillitysti, ettei kylmillään olleeseen hormiin synny palovaarallisia halkeamia. Nuohous tulisi kesäkäytössä olevalle mökille tehdä vähintään kolmen vuoden välein – jos mökillä vietetään useammin aikaa, nuohousväliä tulisi tihentää.

Uimasille lähtiessä kannattaa edetä mieluummin harkiten kuin päätä pahkaa. Rannan kunto tulisi tarkistaa ennen ensimmäistä suoraan saunasta juosten otettua pulahdusta. Tuntemattomaan veteen ei koskaan saa hypätä – myös mökkirannan vesi voi olla tuntematon talven jäljiltä. Sauna- ja uima-aktiviteetteja on myös paras harrastaa porukalla, tai ainakin niin, että joku osaa huolestua, jos saunojasta ei hetkeen kuulu. Jos vesille lähdetään liikkumaan veneellä tai vaikka kajakilla, on hyvä muistaa, että pelastusliivit ovat halpa ja helppo henkivakuutus.

Mökiltä on usein pitkä matka avun piiriin. Siksi onkin hyvä kerrata omat ensiapu- ja alkusammutustaidot aina mökkikauden aluksi. Vuoden ensimmäisillä mökkikäynneillä kannattaa myös varmistaa, että saatavilla on riittävästi toimivaa ensiapu- ja alkusammutuskalustoa – tässä tapauksessa enemmän on enemmän.

Nuotiota ei saa sytyttää metsäpalovaroituksen ollessa voimassa

Kesän mittaan on mukava myös istua nuotiolla ja nauttia esimerkiksi makkarasta tai vaahtokarkeista. Nuotiota tehdessä on kuitenkin muistettava tarkistaa ilmatieteen laitoksen metsäpalovaroitus, sillä varoituksen ollessa voimassa ei nuotiota saa sytyttää. Nuotio tulee pystyttää turvallisesti tarpeeksi kauas palavista materiaaleista, kuten kuivista kasveista. Viereen kannattaa aina napata alkusammutukseen sopiva palosammutin, sammutuspeite tai vaikka iso ämpärillinen vettä.

Nuotion ääressä tulee viihtyä vielä turvallisen sammutuksen ajan. Kytevää nuotiota ei saa jättää valvomatta, vaan se on aina sammutettava kokonaan esimerkiksi hiekalla. Myös nuotion kanssa on vahdittava, etteivät lapset tai eläimet pääse liian lähelle liekkejä.

Psst! Myös SPEKin kesän turvallisuusvinkit kannattaa kurkata kesäkauden turvaksi:

Kesämaisema