VTS-kotien ja Codeaxin yhteistyön avulla on varmistettu, että Codeax SAFE sopii myös asuinkiinteistöjen tarpeisiin. Alusta asti kehityksessä mukana olleelle VTS-kodeille on tärkeää, että pelastussuunnitelma on helposti hahmotettava ja tavoittaa erilaiset asukkaat.

VTS-kodit/Tampereen Vuokratalosäätiö on Tampereen suurin vuokranantaja, jonka asuntorepertuaariin kuuluu noin 9 000 asuntoa. Yli 50 vuotta toimineen säätiön tavoitteena on tarjota kohtuuhintaista vuokra-asumista kaikille vauvasta vaariin, ja tällä hetkellä asukkaita on noin 40 eri kansallisuudesta. Yhteistyössä Codeaxin kanssa on tarkoitus kehittää turvallisuustyökalu, joka taipuu myös asuinkohteiden pelastussuunnitelmien laatimiseen.

VTS-kodit on ollut mukana Codeax SAFEn kehityksessä alusta asti. Ainoana asuinkiinteistöjä edustavana yhteistyökumppanina VTS-kodeilla on ollut merkittävä rooli ohjelman kehityksessä, ja turvallisuuspäällikkö Petri Salokanto on pitänyt huolta, että myös asuinkiinteistöjen vaatimukset huomioidaan Codeax SAFEssa.

Codeax SAFEa on alusta asti kehitetty asiakkaita kuunnellen ja tietysti heidän tarpeitaan vastaavaksi. Salokannon mielestä tässä on onnistuttu hyvin.

”Mielipiteeni ja kehitysehdotukseni on otettu tosissaan huomioon.”

– Petri Salokanto

Helppoutta täyttäjille ja käyttäjille

Tarkoituksena on ollut luoda ohjelma, josta on hyötyä ja iloa sekä loppukäyttäjille että täyttäjille. Ohjelmassa asiat pyritään näyttämään mahdollisimman yksinkertaisesti, jotta pelastussuunnitelmaan tutustuminen olisi helppoa kenelle tahansa. ”Asukkaan voi olla vaikea tutustua pitkään PDF-tiedostoon tai paperinivaskaan”, Salokanto toteaa, ”Mutta tässä ohjelmassa asiat ovat helposti löydettävissä”.

Laki vaatii, että pelastussuunnitelma saatetaan asianomaisten tietoon asiaankuuluvalla tavalla. Taloyhtiöissä tämä on kuitenkin ollut haasteellista, sillä harva asukas tietää, mistä taloyhtiön pelastussuunnitelman löytää. Codeax SAFEn avulla tähänkin ongelmaan voidaan puuttua tuomalla esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululle linkki pelastussuunnitelmaan QR-koodin avulla. Salokannon mielestä tämän ohjelman avulla pelastussuunnitelman tiedottaminen asukkaille helpottuisi.

VTS-kotien uusin kiinteistö, Hikivuorenkatu 20 Annalassa
VTS-kotien uusin kiinteistö, Hikivuorenkatu 20 Annalassa

Graafisuus ja kielineutraalius helpottavat turvallisuustiedon jakamista

VTS-kotien asukaskunnan monimuotoisuus vaikutti siihen, että kehityksessä alusta asti tärkeää olisi graafisuus ja selkokielinen lähestymistapa. Kun turvallisuustietoutta voidaan jakaa helposti kuvien ja videoiden avulla myös heille, jotka eivät puhu suomea äidinkielenään, jää raskas käännöstyö välistä. Visuaalinen lähestymistapa helpottaa myös nuorempien turvallisuuskasvatusta. ”Ohjelmassa on kivaa pelinomaisuutta nuoria ja lapsia ajatellen”, toteaa Salokanto, ”Meille on tärkeää, että asukkaita kiinnostaisi katsoa ja klikkailla pelastussuunnitelmaa”.

Codeaxin ohjelma toimisi Salokannon mielestä asuntokiinteistökäytössä hyvin. Salokanto kertoo testanneensa monenlaisia pelastussuunnitelmaohjelmia ja -konsepteja pitkän kiinteistöturvallisuusuransa aikana. Monia erilaisia ideoita on tullut vastaan, mutta usein kenttäolosuhteissa paljastuu puutteita tai jäykkyyttä, joka tekee ohjelmien käytöstä hankalaa. ”Tämä ohjelma on kuitenkin taipunut minulla käyttöön hyvin”, sanoo Salokanto. Hän toki myöntää, että ohjelman kehitys tulee vielä jatkumaan, eikä kaikkia toivottuja toiminnallisuuksia ohjelmassa vielä ole. Suunta on ollut kuitenkin koko ajan oikea, eikä eteen ole tullut ikäviä yllätyksiä.

Salokanto on ollut kokonaisuudessaan tyytyväinen Codeaxin kanssa tehtyyn yhteistyöhön ja toivoo sille hyvää jatkumoa kehityskauden jälkeenkin.

Teksti: Nonna Saarinen, Kuva: VTS-kodit

Haluatko kuulla lisää siitä, miten voit parantaa turvallisuuden viestimistä teillä? Ota yhteyttä tai jätä yhteystietosi, niin pohditaan yhdessä teille sopivin ratkaisu!

Ari Virtanen
Ari Virtanen
Toimitusjohtaja
+358 40 770 8663
ari.virtanen@codeax.fi
Kategoriat: Referenssit