Joulun aikaan kuuluvat niin kynttilät, jouluvalot, hyvä ruoka kuin rauhoittuminenkin. Nämä joulun turvallisuus­vinkit muistamalla varmistat mielenrauhasi myös juhlapyhien aikaan!

Joulun paloturvallisuus

Kynttilät luovat tunnelmaa, mutta muista niiden turvallinen käyttö. Kynttilät tulee asettaa palamattomalle alustalle, lasten ja kotieläinten ulottumattomiin – älä koskaan jätä kynttilöitä palamaan ilman valvontaa.

Erityisesti joulun korvilla kokkailutahti saattaa kiihtyä. Älä kuitenkaan anna varovaisuuden unohtua kiireen kustannuksella! Käsittele kuumia ruoanlaittovälineitä varovasti, ja pidä varmuuden varalta kodissasi käsisammutin ja/tai sammutuspeite helposti saatavilla. Näiden käyttöohjeisiin kannattaa perehtyä etukäteen, jotta toimiminen on helpompaa, jos pahin sattuu eteen.

Joulun aikaan on hyvä myös tarkistaa palovaroittimien toimivuus. Lisäksi kodista kannattaa löytyä häkävaroitin, jos käytössä on takka, leivinuuni tai kaasutoimisia laitteita.

Jouluvalot ja -koristeet

Jouluvalot tuovat kaivattua valoa pimeyden keskelle, mutta niiden toimivuus on tärkeää tarkastaa ennen käyttöönottoa. Varastossa säilytettyjen valojen johdot ja polttimot kannattaa tarkistaa silmämääräisesti ennen ripustushommiin ryhtymistä, ja rikkonaiset osat on hävitettävä asianmukaisesti.

Varsinkin vanhat valosarjat saattavat kuumentua käytössä, eikä niiden saa antaa joutua kosketuksiin palavien tai vaurioituvien pintojen kanssa. Vanhojen valojen vaihtaminen LED-valosarjoihin kannattaa sekä paloturvallisuuden että sähkönkulutuksen näkökulmasta.

Varmista myös, että sijoitat valosarjan oikeaan paikkaan, riippuen sen soveltuvuudesta sisä- tai ulkokäyttöön. Ripustaessa valosarjoja korkeammalle täytyy muista toimia turvallisesti ja vähintään kahden ihmisen voimin. Älä myöskään ketjuta jatkojohtoja!

Uuden vuoden turvallisuus

Pian juhlitaan myös vuoden vaihtumista raketein ja sädetikuin. Jos kotona on tapana ampua raketteja, tulee niiden kanssa käyttäytyä vastuullisesti – suojalasit päässä, käyttöohjeet lukien. Rakettien ampuminen on suoritettava turvalliselta paikalta niin, ettei niistä aiheudu vaaraa ampujalle tai muille. Syttymättömät ilotulitteet tulee viedä hävitettäväksi ostopaikkaan, ja niistä tulee tehdä ilmoitus myös Tukesille.

Kotona säilytettävien ilotulitteiden enimmäismäärä on 5 kg, ja ne tulee säilyttää paloturvallisesti lasten ja eläinten ulottumattomissa. Suurempia ilotulispektaakkeleita kannattaakin seurata mieluummin esimerkiksi kaupungin järjestämänä, jolloin ilotulituskokemuksen turvallisuuden voi jättää ammattilaisten huolehdittavaksi.

Lisäksi joulun aikaan kannattaa pitää myös muut talveen liittyvät turvallisuusvinkit mielessä: käytä heijastinta, varo liukkautta ja varustaudu tarpeeksi lämpimästi.

Mikä tärkeintä, muista kuitenkin nauttia joulusta ja uuden vuoden tulosta, äläkä anna stressin viedä joulumieltä!

Lähteet: Tukes, Suomen Palopäällystöliitto

Joulun luminen maisema, jossa kuusia ja tähtiä