Nykyään kaikki digitalisoituu, ja niin tekevät myös pelastussuunnitelmat. Valitettavasti pelastussuunnitelmat eivät kuitenkaan muutu digitaaliseen muotoon itsekseen, joten vaihtaminen paperiversiosta (tai pdf-versiosta) vaatii aina jonkin verran työtunteja siltä kuuluisalta joltakin. Miksi siis nähdä vaivaa? Mitä iloa digisiirtymästä on pelastussuunnitelman käyttäjille tai täyttäjille? Mitkä oikeastaan ovat digitaalisen pelastussuunnitelman hyödyt?

Alla on Codeaxin asiantuntijoiden keräämä top 5 lista siitä, miksi digiversioon vaihtaminen kannattaa:

1) Digitaalinen pelastussuunnitelma on aina viimeisin versio

Paperinen pelastussuunnitelma tehdään, printataan ja tuodaan (toivottavasti) käyttäjien saataville. Kuka huolehtii, että näkyvillä oleva versio päivitetään, kun muutoksia tapahtuu? Kuka printtaa, entä kuka tuo uuden version saataville? Kuka tietää, mihin kaikkialle paperisen pelastussuunnitelman versiot on asetettu näkyviin?

Digitaalinen pelastussuunnitelma löytyy sen sijaan linkin takaa, aina viimeisimpänä versiona. Mikä kätevintä, sieltä löytyy aina myös ajantasainen päivityshistoria!

2) Digitaalinen pelastussuunnitelma ei makaa turvallisuusvastaavan kaapissa

Paperinen versio on fyysisesti aina yhdessä paikassa, sillä se noudattaa fysiikan lakeja. Toki paperiversiosta voi tulostaa kopioita, mutta se palauttaa ongelman kohdassa 1 kuvattuun tilanteeseen. Pdf-version kanssa tilanne on onneksi hieman helpompi, sillä yhtä tiedostoa voidaan katsoa useasta eri paikasta – olettaen tietysti, että sen sijainti tiedetään. Olikos se yleistä tietoa -kansiossa? Vai kenties verkkolevyllä? Ehkä polku kansioon löytyy Intrasta?

Digitaalinen, selainpohjainen pelastussuunnitelma löytyy aina saman linkin tai QR-koodin takaa. Siihen pääse käsiksi niin puhelimella, tabletilla kuin tietokoneellakin. Pistä sivu kirjanmerkkeihin (tai anna selaimen muistaa se sinun puolestasi) ja ta-daa – salapoliisina toimimisen aika on ohi.

3) Digitaalisen pelastussuunnitelman jakaminen on pelottavan helppoa

Kun kohdan 2 ongelma eli paperiversion kryptinen sijainti on selätetty vaihtamalla linkillä löydettävään digiversioon, tulee pelastussuunnitelman jakamisesta vaivatonta. Kaipaako palotarkastaja suunnitelmaa, mutta turvallisuusvastaava on sairaana ja kaappi lukossa? Ei huolta, sillä digisuunnitelman linkin voit jakaa viranomaisille aivan yhtä kätevästi kuin muillekin käyttäjille. Kiinteistön vierailijoille, uusille asukkaille, kunnossapidolle ja siivoojalle linkin jakaminen sujuu sekin sulavasti. Kun kaikki kiinteistön käyttäjät pääsevät suunnitelmaan käsiksi linkillä, turvallisia toimintatapoja on helppo viedä ruohonjuuritasolle.

4) Digitaalinen pelastussuunnitelma tekee turvallisuudesta kiinnostavaa

Myönnetään, pelastussuunnitelma ei ole ehkä se kiinnostavin asia, mikä tulee mieleen uudessa työpaikassa aloittaessa, muuttaessa uuteen asuntoon tai no, ylipäätään välttämättä milloinkaan. Turvallisuuden tulisi kuitenkin kiinnostaa meitä kaikkia, sillä sen laiminlyömisellä tuppaa olemaan hyvinkin ikävät seuraukset. Digitaalinen, interaktiivinen ja pelinomainen pelastussuunnitelma on tutustumiseen, kouluttamiseen ja perehdyttämiseen (subjektiivisen) mielipiteemme mukaan vähintään sata kertaa parempi työkalu kuin noin 50 sivuinen paperi- tai pdf-mörkö, joka ei välttämättä innosta lukemaan turvallisuuden kannalta kriittisistä toimintatavoista ja ohjeista.

5) Digitaalista pelastussuunnitelmaa voi päivittää vaikka joka päivä

No, oikeasti paperiversiotakin voi päivittää milloin vaan, mutta tällöin sen jakaminen eteenpäin muuttuu hieman haastavaksi. Turvallisuustiedon ajantasaisuus on kuitenkin toisinaan jopa elämän ja kuoleman kysymys, joten pelastussuunnitelman päivittäminen ja paikkansapitävyys on, no, elintärkeää. Digitaalisessa pelastussuunnitelmassa kaikki päivitykset näkyvät välittömästi kaikille käyttäjille, ja kriisitilanteissakin voidaan reagoida välittömästi. Myös luonto kiittää, kun joka toinen päivä ei tarvitse printata uutta versiota pelastussuunnitelmasta.

Psst! Jos pelastussuunnitelman päivittäminen tökkii, voit kurkata täältä meidän vinkkimme sujuvaan päivittämiseen.

Kolahtivatko digitaalisen pelastussuunnitelman hyödyt? Kiinnostaisiko sinua vaihtaa paperiversiosta helposti hallittavaan ja jaettavaan digiversioon? Ota meihin yhteyttä tai jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!

Ari Virtanen
Ari Virtanen
Toimitusjohtaja
+358 40 770 8663
ari.virtanen@codeax.fi